Το Γύθειο

Αρχοντιά
και νησιώτικη ατμόσφαιρα

gythio-online

Καλως ήρθατε στην ηλεκτρονική παρουσία της πόλης του Γυθείου - ένας λεπτομερείς και ολοκληρωμένος οδηγός για μια από τις πιο μαγευτικές πόλεις της Ελλάδας!

Στις διάφορες κατηγορίες μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το τι να δείτε και τι να κάνετε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο Γύθειο και στη Μάνη.

Έχετε τοπική επιχείρηση?
Τότε:
Διαφημιστείτε στο gythio-online!

Το Γύθειο βρίσκεται στη νότια Πελοπόννησο στο νομό Λακωνίας. Είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους "Ακούμαρος" και βρέχεται από τον Λακωνικό κόλπο. Αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λακωνίας μετά την Σπάρτη και είναι έδρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Είναι μια πανέμορφη πόλη με ένα γραφικότατο λιμάνι, νεοκλασσικά σπίτια που σκαρφαλώνουν αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού "Ακούμαρο" και κατά μήκος του παραλιακού δρόμο.

Το Γύθειο έχει κατοικηθεί από τα Προϊστορικά χρόνια όπως μαρτυρούν και τα ευρήματα του σπηλαίου στη θέση Λακωνίς, κοντά στη πόλη του Γυθείου.
Σύμφωνα με την παράδοση όταν ο Θεός Απόλλωνας φιλονίκησε με τον Ηρακλή για τον μαγικό τρίποδα του μαντείου των Δελφών και στο τέλος συμφιλιώθηκαν, ο τόπος ονομάσθηκε ‘’Γύη Θεών’’ δηλαδή Γύθειο.
Ήταν το επίνειο και ο ναύσταθμος της αρχαίας Σπάρτης και αργότερα, στη Ρωμαϊκή εποχή και στα χρόνια της Φραγκοκρατίας ένα από τα κυριότερα εμπορικά λιμάνια της νότιας Πελοποννήσου με κατεργασία και εμπόριο πορφύρας, μαρμάρου, κλπ.
Στα Ρωμαϊκά χρόνια (195 π.χ.) το Γύθειο ήταν η πρωτεύουσα του Κοινού των Ελευθερολακώνων, με πληθυσμό 25.000 κατοίκους. Τότε κατασκευάσθηκαν το θέατρο της πόλης, η ακρόπολή της, τα δημόσια λουτρά, ναοί και αρκετά σπίτια με πλούσιο διάκοσμο και ψηφιδωτά, ενώ η πόλη διακοσμήθηκε με περίτεχνα αγάλματα.
Αργότερα η πόλη καταστράφηκε από σεισμό (το 375 μ.X.) και τμήματα των ερειπίων της αρχαίας πόλεως του Γυθείου βρίσκονται στο βόρειο άκρο της σημερινής πόλης. Ο επισκέπτης μπορεί να τα δει βυθισμένα στο βυθό της θάλασσας ανατολικά του σταδίου της. Πιο κάτω, στο βάθος του κόλπου, βρίσκονται τα Τρίνησα, το άλλοτε αγκυροβόλι της Σπαρτιάτικης αρμάδας (Πηγή: www.infokids.gr).

Mobirise

H νήσος "Κρανάη"

Μια γοητευτική πινελιά στο θαυμάσιο τοπίο του Γυθείου η νήσος "Κρανάη", γνωστή και ως Μεραθονήσι, στη νότια πλευρά της πόλης, ενωμένο σήμερα με την ακτή. Εδώ, σύμφωνα με τη μυθολογία, διανυκτέρευσε η Ωραία Ελένη - σύζυγος του Μενελάου - με τον εραστή της Πάρι, μετά τη φυγή τους από τη Σπάρτη, πριν από το ταξίδι στην Τροία. Φεύγοντας ο Πάρις ξέχασε το κράνος του, λέει ο μύθος, και έτσι πήρε το όνομά της η Κρανάη. Στα αξιοθέατα της το παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου, ένας οκταγωνικός φάρος του 1873 με 22 μ ύψος και ο πύργος του 3ου μπέη της Μάνης, του Τζαννετάκη Γρηγοράκη, που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας και ο οποίος λειτουργεί σήμερα ως Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο Μάνης.



Αξιοσημείωτα και αξιόλογα κτίρια στο Γύθειο είναι το Δημαρχείο και το παλαιό Παρθεναγωγείο ως έργα του Βαυαρού αρχιτέκτονα Μηχανικού Ernst Ziller, ο οποίος έχει σχεδιάσει μεταξύ 1870 και 1914 πάνω από 500 ιδιωτικά και δημόσια κτίρια για την Ελλάδα, τα περισσότερα για την Αθήνα, π.χ. την τοπική Εθνική Βιβλιοθήκη και πολλά άλλα.

Mobirise

Το Δημαρχείο του Γυθείου

κτίστικε το 1891 και έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο διότι αποτελεί δείγμα νεοκλασσικής αρχιτεκτο­νικής του τέλους του 19ου αιώνα.

Mobirise

Το παλαιό Παρθεναγωγείο 

είναι ένα διατηρητέο νεοκλασσικό κτίριο που χτίστηκε το 1896. Σήμερα στεγάζει το Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης έχοντας διαμορφωθεί σε ένα σύγχρονο μουσείο Μάνης
Περισσότερα.

Mobirise

Το αρχαίο θέατρο

χτίστηκε σύμφωνα με το μυθολογία από τον Ηρακλή και τον Απόλλωνα. Ανακαινίστηκε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής. Επάνω από το θέατρο, στην κορυφή ενός λόφου 50 μέτρων ήταν τοποθετημένη η ακρόπολη. 



Στο Γύθειο μπορεί κανείς να απολαύσει τις δραστηριότητες της ζωής μιας σύγχρονης αλλά και ρομαντικής επαρχιακής πόλης. Βλέπεις τους ψαράδες που μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι με τις βάρκες τους, να επιδιορθώνουν υπομονετικά τα δίχτυα τους. Τους δραστήριους σερβιτόρους στις ταβέρνες στον παραλιακό δρόμο κατά μήκος του παραλιακού δρόμου. Παιδιά που παίζουν στην πλατεία με τις μητέρες που κουβεντιάζουν. Τους μαγαζάτορες στα πεζοδρόμια έξω από τα καταστήματα τους. Μικρούς και μεγάλους κατά το βραδινό τους περίπατο στο λιμάνι. Και τους τουρίστες, Έλληνες και ξένους, να απολαμβάνουν κι αυτοί τους ήρεμους ρυθμούς της πόλης και τη φυσική της ομορφιά.

  

Γύθειο

Το Γύθειο εντυπωσιάζει με την αρχοντιά και τη νησιώτικη φυσιογνωμία του. Ο ρομαντισμός του καθρεφτίζεται στα βαθυγάλαζα νερά του, με τα ψαροκάικια και τους ιστιοφορου σκάφους και τον Προφήτη Ηλία του Ταϋγετου ως φανταστικό παρασκήνιο. 

  


Στην σύγχρονη ιστορία του τόπου το σημαντικότερο γεγονός είναι το άνοιγμα του λιμανιού Γυθείου, η λειτουργία του οποίου άρχισε αρχικώς το 1960. 

Mobirise

Από το 2012 εώς το 2017 έχουν γίνει εργασίες εκβάθυνσης τον ανατολικό λιμενοβραχίονα, με κονδύλια από το ΕΣΠΑ.
Τα κρηπιδώματα της δυτικής πλευράς του μώλου που προκύπτουν από το υφιστάμενο τμήμα και την επέκταση μπορούν να εξυπηρετήσουν Ε/Γ-Ο/Γ πλοία μήκους μέχρι 150μ., ενώ τα κρηπιδώματα της ανατολικής πλευράς μπορούν να εξυπηρετήσουν κρουαζιερόπλοια μήκους μέχρι 200μ.
Επίσης, προβλέπονται και όλες οι απαιτούμενες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, όπως η ύδρευση των πλοίων και ο ηλεκτροφωτισμός της περιοχής που αναμορφώνεται.

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΓΥΘΕΙΟΥ :
Πρωθυπουργού Τζανή Τζανετάκη, Γύθειο, Τ.Κ. 23200
Τηλ:  27330 22262, 27333 60650, 27333 60651
Email: githeio@hcg.gr


«Aqua Jewel» της ναυτιλιακής εταιρείας «Seajets»



Από το λιμάνη Γυθείου πραγματοποιείται και δρομολόγιο από το λιμάνι του Πειραιά προς Γύθειο-Κύθηρα-Αντικύθηρα και Κίσσαμο με το επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο της ναυτιλιακής εταιρείας «Seajets» . Το δρομολόγιο εκτελείται κάθε Τετάρτη.
Δρομολόγιο μέσω της online μηχανής κράτησης του πρακορείου ROZAKIS TRAVEL  ή  της: 


Δείτε το ακόλουθηο youtube βίντεο με όμορφες οικόνες από το Γυθειο από ψηλά:

Τουριστικός οδηγός gythio-online.gr
gythio-online
Imprint

Παπαϊωάννου Ursula Katharina 
Μαυροβούνι
23200 Γύθειο

   

   

   

E-Mail: mail@gythio.net
Τηλ. +30 27330 24585
Κιν.: +30 6978 062353

Προστασία δεδομένων

Free AI Website Maker